Ryggskott! Hur får jag snabbast bort det? Kan man hindra att det kommer tillbaka?


Hej,

Jag får återkommande ryggskott. Det sitter som en kniv längst ner på höger sida om ryggraden. Vad kan jag göra för att få bort det? Detta påverkar verkligen hela min livskvalitet så om jag kan få hjälp vore jag evigt tacksam!

Marit Bergman

Svar: Hej Marit, 

Ok, om du får återkommande ryggskott så tror jag att du kommer att behöva ett par behandlingar av någon Manuell Terapeut, då det indikerar att kotorna och de djupt liggande, stabiliserande musklerna är påverkade och krampade. 

Knivsmärtan indikerar också att krampen som drar i smärtkänsliga vävnader nära ryggmärgshinnorna. Det kan kännas reält! 

Ofta är ryggbesvär en indikation på att andra delar av kroppens rörelseapparat inte klarar av att röra sig som de ska eller kompensera längre. Till slut så orkar inte de djupa musklerna i ländryggen stabilisera och krampar. 

Lösningen är att se till att få igång andra delar av kroppen. Jag brukar alltid börja med bröstryggen. Där har vi en enorm kompensationsförmåga i allmänhet. Viktigt är att du töjer i kroppen INNAN du får akut ryggskott. Du måste mota "Olle i Grinden" genom att återskapa din rörlighet. Jag gillar tre övningar och de gör jag dagligen, ffa. på kvällen eller efter arbetet, innan jag går hem.

- Häng ut din kropp i armarna och rotera: Leta reda på en bra dörrkarm, trappa eller liknande. Häng med brett mellan armarna. Sätt ihop knäna och fötterna. Böj benen så det töjer i ryggens muskler. Vrid knäna hö/vänster sakta så att bröstryggen börjar rotera. Gör så i en minut. 

- Stående häng fram: Ställ dig brett isär med benen. Stortårna inåt. Raka knän. Böj dig framåt i höften och häng försiktigt framåt. Det kan töja på alla möjliga ställen. Denna övning öppnar hela din kropps baksida, så att den sedan kan "stänga sig" när du ställer dig upp. Häng med huvudet framåt/nedåt. Skaka lätt på huvudet fram/tillbaka, höger/vänster, runt/runt. Andas djupt och stanna här i någon minut. Andas in, innan du reser dig upp. 

- Långt kliv upp på en stol: Ta ett långt kliv upp på en stol med den ena foten. Den andra foten ska peka rakt fram, höften ska vara horizontell. Kom nedåt/framåt med kroppen mellan benen så det töjer i sätesmuskeln och insida lårmuskler. Klappa lätt på sätet och på höften som töjs ut. Byt ben efter ca 30 sek, upprepa tre-fyra ggr. per ben. 

Denna serie finns också att få på video i Addwell Restore, vår töjningsapp. Ladda ner gratis och klicka på besvärsområdet; Hip and Seat. 

Lycka till! 

Mvh

Mikael

Allmänt om ryggbesvär:

Ryggskott - eller Akut Lumbago som läkarna säger, kommer sig av olika anledningar. Generellt kan man säga att det är smärta som upplevs i ländryggen och i olika grad. Ibland kan smärtan komma sig av en retning av ryggmärgshinnor via diskbråck eller diskbuktning. Ibland kan det vara djup muskulatur som har till uppgift att stabilisera kotorna och initiera rörelsen i ländryggen, som krampar och drar i smärtkänsliga strukturer i ländryggen, tex. ryggmärgshinnor.

Ibland kan de större, yttre musklerna bli ordentligt spända som en symtom efter långvariga besvär med kotornas rörlighet och djupa musklers oförmåga att kompensera de inre biomekaniska felfunktionen. 

Akuta åtgärder man kan göra, är att dämpa smärtan med smärtpiller. Det är symtombehandling och måste kompletteras med orsaksbehandling. Enligt min erfarenhet är det oftast funktionella fel som är orsaken till kramp och smärttillstånden. De kan man lätt testa genom att öka rörligheten i andra delar av kroppen och se om smärtans karaktär ändrar sig. OM den ändrar sig inom några dagar så är sannorlikheten att det är en strukturell orsak, t.ex. diskbråck, mindre. Ryggskottet bör då kunna hävas med hjälp av specifika töjningsprogram, i rätt biomekanisk ordning, för att öka rörligheten i hela ryggraden. Om besvären inte helt går bort eller kommer tillbaka efter en kort tid så bör man söka hjälp med att justera igång biomekaniska begränsningar i kotornas rörlighet, hos en Manuell Medicinsk Terapeut, t.ex. Naprapat, Kiropraktor, OMT Physioterapeut eller Osteopat. 

Det är sedan viktigt att man återkommer till sina töjningsprogram för att fortsätta processen mot en normaliserad rörlighet och funktion i ryggraden och kroppen. Du ska känna att du kan och att du får hjälp att påverka din situation. 

// Mikael Jansch, Leg. Naprapat


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published