Hjälp jag har fått nackspärr! Vad kan jag göra åt det?


Hej,

Jag vaknade med nackspärr och kan varken vrida huvudet till höger eller till vänster, vad ska jag göra?

Malin B

Svar: 

Hej Malin, 

Nackspärr är oftast kramp i nack och hals musklerna. Djupa delar av muskulaturen har av olika anledning krampat  och drar i smärtkänsliga vävnader. 

Om du kan röra dig så kan du börja med att värma upp nacken med tex. värmekräm, fetvadd och en halsduk eller en varmdusch där du spolar mycket varmt vatten direkt på huvudet och nacken. 

Sedan kan du prova att ligga ner i sängen. Lägg en kudde eller handduk under skallen ganska högt upp så att hakan trycks mot bröstkorgen dvs. övre nacklederna öppnas. Prova sedan att röra på höften och bröstkorgen först. Ligg med benen ihop, knäna böjda och fötterna mot sängen. Släpp knäna tillsammans, höger och vänster. Andas djupt och låt dem falla åt höger och sedan vänster medan du andas djupt. Upprepa ca 10 ggr. 

Lyft sedan knäna mot bröstkorgen, fötterna i luften. Rör knäna höger och vänster så att bröstkorgen roterar med knäna. Du vill få igång en rotation i bröstkorgen för att mjuka upp dess muskler som går upp och fäster i nacken. 

Slutligen försök att rotera huvudet, med öppen nacke, åt höger och vänster. Börja att vrida huvudet åt det håll som inte gör ont. Tag djupa andetag och låt huvudets egen tyngd och andningen, göra jobbet. Vrid huvudet åt det håll som gör ont och andas djupt och lugnt. Notera om smärtan ändrar karaktär. Byt sida ca 10 ggr. Upprepa sedan ovan men öka belastningen med att hålla emot med en hand för att aktivera muskulaturen. 

Upprepa ovan men börja med att hänga ut i armarna, i en stång eller trappa e.dyl. för att töja bort spänning i rygg och bröstmuskler först. 

Lycka till! 

Mvh

Mikael

Allmänt om nackspärr och nackont:

Nackspärr, eller Torticollis som läkarna säger, kallas smärttillståndet då du har ont i nacken och inte kan röra den fritt, utan smärta. 

Uppkomsten kan vara vitt åtskilda. Vissa personer har fått nackspärr när de somnat i soffan med huvudet mer böjt än vanligt, andra genom att sitta i vinddrag från en airconditioner eller öppen bil. Ibland kan man vakna efter en god natts sömn och inte ha gjort något annorlunda alls... 

Nackspärr har mycket likhet med ryggskott, med undantag av att det är mycket mer sällsynt att ha diskbråck i nacken, även fast det förekommer.

Oftast är det en biomekanisk (ledfunktion i skelettet) som är grundorsaken. Djup muskulatur får parera och kompensera funktionsfel under lång tid och till slut när belastningen i det dagliga livet blir för hög eller ändras så räcker inte cirkulationen till och kramp, spänning och inflammation i muskeln uppstår. Spänd och krampad muskulatur irriterar smärtkänsliga vävnader nära ryggmärgen och smärtan blir mycket hög.

Funktionsfel skapar spänning - Spänning skapar smärta. När inte kroppen kan fungera optimalt så ökar spänningen i muskulaturen. Ofta kan väldigt specifika funktionisfel ge kraftig symtom - Allt beror på VAR det sitter och VILKA strukturer är påverkade. Åtgärderna för att ta bort spänning, inflammation och smärta blir alltså liknande som vid ryggskott. Smärtlindring med piller, cirkulationsökning med värmeliniment men ffa. ökad funktion i kroppens skelett. Nyckeln är att börja röra på kroppen där man INTE har ont. Eftersom kroppen är en helhet även mekaniskt, så påverkas smärtan i hela kroppen av en förbättrad/förändrad funktion i andra delar av kroppen. Dvs. man ska börja röra på kroppen långt bort ifrån det smärtande området. Som naprapat arbetar jag alltid upp funktionen i ländryggen först när patienten har ont i nacken, och tvärt om. 

I Addwell Restore, vår smärtlindrings app finns generella program för att öka funktionen i kroppens olika delar. Appen finns både för Apple och Android.

Det finns också möjlighet, att via Manuella Medicinska Terapeuter som är anslutna till Addwell, få specifika program, sk. Quick Fixes, som är specialdesignade för olika diagnoser. Som tredje väg kan du maila till Addwell på info@addwell.com så skickar jag ett Quick Fix till  dig efter att du laddat ner Addwell Restore från App Store eller Google Play. 

Med vänlig hälsning

Mikael Jansch, Leg. Naprapat


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published