Det känns som om det brinner i musklerna mellan skulderbladen... Hur får jag bort det?

Det känns som om det brinner i musklerna mellan skulderbladen... Hur får jag bort det?

Jag får ofta domningar i under armen på höger sida framåt eftermiddagarna när jag suttit framför datorn i några timmar. Vad kan jag göra för att slippa dessa?

Torgny Bergström

Svar: Hej Torgny, 

Domningar kommer sig av att nerven som går ner i armen är påverkad på något sätt. I ditt fall tror jag absolut att det är en muskel som trycker eller på annat sätt irriterar nerven som sköter armen.

Nerven kommer ut från halsen och går sedan ner mot handen. Du ska alltså försöka påverka halsens sido muskler primärt. Det gör du genom att töja i de större muskler som är antagonister (jobbar emot) halsens muskler. De musklerna är sido-ryggens och bröstmusklerna. Tryck gärna lätt i dem någon minut och töj sedan lätt, lätt i dem.

Sist så töjer du lätt i halsmusklerna och kanske också ner i armens överarm och under arms muskler.

Ladda ner vår app, Addwell Restore gratis och klicka dig fram till besvärsområdet Arm/hand. Där finns några gratisvideos och om det behövs mer så ladda ner hela programmet. Det kostar endast ca 100:-

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Mikael 

 

Allmänt om besvär i bröstryggen/mellan skulderbladen: 

Smärtor och besvär mellan skulderbladen drabbar ofta personer som arbetar på kontor eller i andra yrken där statisk spänning är stor och lokaliserad till bröstryggen. 

Oftast är det som gör ont kramp som därmed skapar lätta inflammatoriska processer. Ofta beskrivs besvären som "brännande" och kan vara svåra att ta bort om man inte vet hur. De kommer också ofta tillbaka snabbt, då arbetsplatsen är den samma dag efter dag och belastningen på kroppen därför också blir densamma. 

Varför man får ont är dels därför att vi människor inte är gjorda för statisk spänning, vi är designade för rörelse, och dels för att bröstryggen och skulderbladen inte rör sig som de ska, dvs. pendla, som när man går. Den tredje faktorn är att armarna "hänger" nedåt mot marken. Jordens dragningskraft är enormt stor på kroppen och vår position som upprätt gående (eller sittande) gör att armarna hänger i nackens- och övre bröstryggens muskler. De får därmed inte vila utan måste hålla en konstant spänning. Det påverkar cirkulationen negativt och då blodet inte kommer in med nytt syre bildas inflammatoriska processer och mjölksyra - Det är väldigt smärtframkallande...

Nyckeln till att ta bort dessa spänningar och besvär är att ta pauser, aktiva pauser. Dvs. att röra på bröstryggen och skulderbladen vid jämna mellanrum, gärna en gång i timmen, samt att töja ut de två stora muskelgrupper som också "drar" ner armarna, Sidoryggens muskler och Bröstmusklerna. Kroppen är enormt tacksam och det räcker ofta med någon minuts töjning i rätt ordning och i rätt muskler, för att få igång cirkulationen och på så sätt få in nytt syre i muskulaturen. 

I appen Addwell Restore som finns att ladda ner gratis på både App Store och Google Play kan man hitta övningar för att ta bort dessa besvär. Klicka på Upper Back, efter att du klickat på Select your Target Area på appens framsida. Om du vill ha ett kortare program så finns det en Quick Fix att köpa som endast innehåller tre övningar men som är otroligt effektiv, enkel att göra och lätt att få in som en daglig rutin. 

Maila i så fall till mig på info@addwell.com så skickar jag över den till din app. 

Med vänlig hälsning

Mikael Jansch, Leg. NaprapatLeave a comment

Comments will be approved before showing up.